Ako ste rezervisali termin, okupili ekipu i odlučili da se oprobate u airsoftu bitno je poštovati pravila bezbednosti, igre i terena na kom uživate u ovom adrenalinskom sportu. Samo ćete se tako najbolje najbolje provesti i biti bezbedni.

Lična bezbednost na prvom mestu! 

Zaštitne maske za airsoft moraju biti na glavi i pokrivati lice/oči dokle god traje igra ili se nalazite u zoni pored igre. Bezbedno je ukloniti zaštitnu masku tek kada svi odlože airsoft replike, nalazite se u safe zoni ili sudija/game master dozvoli da se ukloni maska. 

Šanse za teške telesne povrede u airsoftu su veoma retke ali nikada nula posto. Svojim odgovornim ponašanjem prvo štitite sebe, a onda i sve druge. 

 

Kratka lekcija iz anatomije: oči nemaju isti imuni sistem kao ostatak tela, tako da u slučaju punkcije oka, imuni sistem tela napada povredjeno oko i odbacije kao strano telo, hitna intervencija stručnog lica je nephodna!

Airsoft pravila

 

Airsoft je ekstremni sport i moguće su manje povrede poput manjih modrica na koži ili čak manja krvarenja uzrokovana pogotkom kuglice na otkrivenim delovima tela. Nikada te povrede nisu fatalne ali umeju da budu kratko neprijatne. 

Tereni za airsoft obezbedjuju zaštitne maske i zaštitna odela/kombinezone, ali zaštitne rukavice i obuću za igru su igrači dužni da sami obezbede. 

 

Bezbednost drugih igrača! 

Dokle god svi igrači ne nose zaštitnu masku nemojte koristiti repliku. Pogodak iz blizine pa čak i rikošet ispanjene kuglice može povrediti drugog igrača ili vas. 

U slučaju otvorenih terena nemojte ispaljivati airsoft kulice u vazduh ili van  ogradjenog terena zbog bezbednosti ljudi van igre. 

 

Rukovanje airsoft replikom! 

Repliku po vašem izboru zadužujete nakon preuzimanja zaštite odeće/kombinezona i zaštitne maske i pazite je u toku igre kao da je vaša lična svojina. 

Airsoft replike su skupa i delikatna električna ili gasna oprema i nesavesnim korišćenjem dolazi do kvarova, trajnih ili privremenih. 

Airsoft replikom rukujete kako sudija/game master nalaže i upoznajete se svim funkcijama pri preuzimanju. 

Ako niste sigurni kako se koristi, drži, nišani ili dopunjuje kuglicama replika budite slobodni da se javite osoblju terena za kratku obuku pre igre! 

Ako se desi da u toku igre dodje do neoubičajnog rada ili prekida rada replike, obratite se osoblju. 

Po završetku igre zakočenu airsoft repliku i zaštitnu opremu vraćate na predvidjeno mesto na uvid o ispravnosti. 

Troškove kvara na airsoft replici prouzrokovan nesavesnim korišćenjem snosiće korisnik te replike! 

 

Napomena: koristite airsoft kuglice koje dobijate uz repliku, nikada nemojte koristiti „iskorišćenje“ kuglice sa poda terena, jer mogu oštetiti repliku! 

Bezbednost na terenu!

Igra se odvija samo u predvidjenom prostoru za igru, morate paziti da ne ugožavate bezbednost osoba van terena.

Nije dozvoljeno pomerati i/ili obarati prepreke na terenu i koristiti teren kako nije predvidjeno. penjanje

 

Fer play!

U toku igre obavezno je držati kundak replike u ramenu, iz razloga da ne bi nesvesno ili namerno pucali “slepo”. 

“Slepa paljba” znači kada zaklonjeni iza prepreke pucate bez prethodnog vizuelnog kontakta, što na prvom mestu nije bezbedno jer možete ugroziti saigrača koji je bliže nego što mislite, a drugo nije fer dejstvovati a da i sami ne budete izloženi pogotku.

Ovo je igra a ne rat.

Opšte je pravilo da ne sme se pucati kroz pukotine, kroz palette i otvore manje od širine ramena iz istog razloga kao i predhodno pravilo, zbog bezbednosti i fer pleja.

 

Pogodci!

Svaki pogodak se računa! Pogodak kuglice u glavi, trup, ruke, noge,prste, delove opreme i u repliku se računa! Svako ko bude pogodjen diže ruku, drži repliku u nepreteći položaj i ide ka dogovorenom mestu za spawn.

 

Takodje frendly fire (prijateljski pogodak) se računa.

 

Rasparava i svadja nije dozvoljena i za sve primedbe na druge igrače prenesite gamemasteru ili domaćinima terena.

 

Pred svaku igru kratak briefing je obavezan da se prodje kroz ova sva pravila ponovo i čak dodatna zavisno od terena. Ovaj tekst možete podeliti vašim saigračima da budu bolje pripremljeni za igru i da briefing brže prodje.

 

Ako niste još uvek rezervisali termin to možete učiniti ovde.

 

0 Comments

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Previous reading
Airsoft turnir 3 vs. 3 pravila i prijava
Next reading
7 airsoftera koje morate zapratiti