Onog trenutka kada stavite masku, uzmete repliku i započne airsoft meč vi ste u ulozi koju sami odaberete. U nekoj drugoj realnosti i to traje dokle god traje igra.

Sa početkom igre počinje i testiranje vaše snage, brzine, preciznosti, volje, timskog duha i ČASTI!

Airsoft, kao simulacija oružanih sukoba gde su vam mete živi ljudi, pored paintball-a i lasertag-a ima svojih karakteristika.

Za razliku od paintball-a (gde imate posebne kuglice sa bojom koja obeležava pogodak) i lasertag-a (gde vaša oprema uz pomoć senzora registruje pogodak) u airsoftu vaša replika ispaljuje plastične kuglice i protivnik je dužan da prijavi vaš pogodak i tu je osnovno načelo časti.

Časno ponašanje u airsoft-u podrazumeva:

– fer play ponašanje u skladu sa pravilima airsofta

– strogo poštovati pravila scenarija ili terena gde igrate

– prijavljivanje svakog pogotka i ne kvariti drugim igračima igru

– pomaganje igračima koji su novi u ovom sportu, učiniti da se što lepše provedu i da požele da ponovo igraju sa vama

– ukazivanje drugima na greške koje su učinili, na miran i dostojanstvan način ili prepustiti sudiji ili moderatoru igre

– tolerancija je bitan faktor! Postoje slučajevi da protivnik ne oseti vaš pogodak (možda zbog više slojeva opreme koje ima na sebi, možda zato što je bio u trku, možda zbog velikog rastojanja pa je kuglica izgubila na snazi ili zbog napete situacije…)

Niko ne želi da glumi „Gospodina Neuništivog“ namerno.

Treba pružiti svakom igraču još koju šansu da ispravi svoju grešku. Ali ako se to ponavlja, sledećeg puta morate preispitati izbor protivnika.

– Ne treba biti kivan! Kad god vas neko pogodi, čestitajte, pohvalite dobar pogodak ili akciju. Pa čak bacite „bro fist “ protivniku i očekujte takav tretman nazad

Airsoft treba da bude igra i razonoda, uživanje u sportu i treba izbegavati toksično ponašanje i davati loše primere drugim igračima treba težiti da se svi provedu što je moguće bolje.

Pobeda ili poraz nisu bitni, bitan je dobar provod!

1 Comment

 • Anja,

  Zanimljiv tekst. Nisam igrala airsoft (jesam laser tag) i definitivno su se oprobati uskoro.
  Cujemo se.

 • Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Previous reading
  Pomoć pri kupovini airsoft replike 
  Next reading
  Osnovna pravila u airsoft-u (deo I)