Rešili ste da zakoračite u svet airsoft-a i prvo što vam treba je osnovna oprema za bavljenje ovim sportom, a to je airsoft replika. Ako ne rentirate repliku onda je vreme da je kupite. Osnovno na šta treba da obratite pažnju pri izboru replike je sledeće:

Izgled

Najbitnije je kako se vi osećate dok držite i igrate sa replikom. Da li će to biti „kalaš“, „emica“, neka replika snajpera to zavisi od vašeg ukusa ili ako ćete se priključiti nekom timu, zavisi od toga koji je „loudout“ tima što znači. Ako tim ima ruski “loudout” bezveze će biti da svi imaju „kalaše“ a vi imate MP5.

Pored izgleda obratite pažnju na težinu replike, “full metal“ replike jesu kvalitetnije i pouzdanije. Ali ako nemate vojnu obuku ili niste fizički spremni biće vam teško i “otpašće“ vam ruke nakon višečasovnog airsoft meča.

Funkcionalnost

Ako budete izabrali “bolt action” repliku na meču speedsofta ne očekujte da će te postići neke rezultate. Shodno igri kojim želite da se bavite morate izabrati i takvu repliku.

Spring replike će vam služiti uglavnom za gadjanje na mete ili za sporije mečeve na MILSIM-u, replike na grean gas ili CO2 su za “secondary wepon“ sa kojom nećete ispucavati veliki broj kuglica. Replike na baterije “AEG“ su za sve namene i svrhe (baterija drži satima, pojedinačna i rafalna paljba)

Izaberite repliku shodno ulozi koju želite da igrate u meču, ako niste stpljivi i veoma precizni snajperska replika nije za vas.

Izaberite kratku i kompaktnu repliku za blisku borbu na malom terenu ili CQB

Brzina i jačina ispaljivanja kuglice

Zbog opštih pravila i pravila renterskih terena morate obratiti pažnju na brzinu (fps) i jačinu (joule).

Airsoft replike poseduju energiju ispaljivanja do maksimalno 3,3J (Joule), što je znatno manje od 7,5J koliko je energija ispaljivanja standardnog vazdušnog oružja, ili propisanih 15J za oružje za ispaljivanje boje. Izlazna brzina projektila tj. kuglica ni u kom slučaju ne sme da premaši 600fps sa kuglicama težine 0,20g što je ekvivalentno energiji od 3,3J.

Većina airsoft terena ima propisano pravilo da brzina ispaljivanja kuglice ne sme da bude veća od 400fps.

Proizvođači airsoft replika

Danas postoji prava armija proizvođača airsoft replika, a najpoznatiji su ASG, CYMA, LANCEL TACTICAL, CYBERGUN, UMAREX, UK ARMS, AGM, KRYTAC, APS, REDWOLF AIRSOFT, SYSTEMA, TOKYO MARUI, CLASSIC ARMY, ICS, G&G, KWA, A&K AIRSOFT, G&P

Izaberite mudro u ovom moru proizvođača i dobro izvagajte u odnosu cene i kvaliteta.

Kvalitet

Veoma bitna stvar kod odabira replike! Odnos kvaliteta je uvek usko povezan sa odnosom cene. Ali sigurno ne želite na nakon kratkog vremena da otkaže gearbox, baterija ili okvir. Gledajte da obaberete repliku sa metalnim gearbox-om, kupite dodatnu LiPo (Litijum Polimer) i kvalitetan punjač za bateriju.

Cena

Nije pitanje koliko želite da potrošite za ovaj sport već koliko želite da budete u njemu. Ali nemojte ni potrošiti hiljade evra ako ste tek počeli sa ovim sportom. Nemojte grešiti i kupovati jeftinije i manje kvalitetne replike koje će vas skupo koštati nakon nekog vremena.

Dostupnost rezevnih delova

Pre nego što kupite airsoft repliku istražite domaće ili/i strano tržište (ako ste spremni da čekate dostavu). Informišite se o dostupnim rezevnim i dodatnim delovima. Možda će te želeti kasnije da nadogradjujete i unapredjujete vašu repliku.

Mesto za kupovinu

Izbor je na vama gde će te nabavite vašu prvu repliku. Da li će to biti specializovanja radnja za prodaju airsoft opreme, preko oglasa ili naručiti preko sajta za prodaju. Imajte na umu da će te u radnjama dobiti garanciju za repliku. Od sada možete videti i ponudu na našem airsoft online shop-u  ili zakazati posetu show room-u.

Ako ste se odlučili za oglase i za polovnu repliku, gledajte da je prvo dobro pregledate i isprobate da bi ste se uverili da je ispravna i da će vas dugo služiti.

11 Comments

 • Dragan Z,

  Da li je potrebna dozvola za rukovanjem airsoft replikom? Kao kod vazdušnih pušaka?

  • srcolomac,

   Nije potrebna dozvola ali kupovina i posedovanje je dozvoljeno licima starijim od 16 godina.

   • Vuk vukovic,

    Dobro vece, koga mi mozete preporuciti za kvalitetan upgrejd aeg replike sa mojim delovima?

 • Neshabi,

  Cao,
  kod komsija slovenaca(maxairsoft) sam video prilicno dobar izbor, ali:
  „ZA UVOZ REPLIKA I DELOVA REPLIKA POTREBNA VAM JE DOZVOLA MINISTARSTVA FINANSIJA I PRIVREDE“
  Sta ovo znaci i kako se dobija ta dozvola za uvoz replika ako narucujem kao fizicko lice za licne potrebe airsofta?
  I kako funkcionise porez i carina?
  Hvala unapred

 • Бранко,

  Наручити директно из иностранства? Нисам знао да и та опција има. Каква су Ваша искуства по том питању и одакле може конкретно да се наручи? Зар не треба нека посебна дозвола да се набави за увоз ових реплика? Од Министарства привреде или тако нешто?

 • Filip Markovinović,

  Pozdrav, da li je kačenje za optičke nišane univerzalno za sve modele? Konkretno da li je moguće recimo SwisArms 4×32 ECO optiku zakačiti na Airsoft elektro snajper Cyma VSR10 CM.702A? Hvala.

  • Srcolomac,

   Pozdrav Filipe. Ako repplika ima šinu onda nije komplikovano montirati optiku ali ako nema onda moraš montirati sa nosačima koje ćeš ubušiti u repliku, nije komplikovano. Ne zavisi od optike već od nosača optike.

 • Vladan,

  Dva dana pokusavam doci do svezijih informacija o airsoftu u Srbiji.
  Zelim poceti sa time da se „igram“, ali slabo informacija u Srbiji ima oko toga.
  Svi kao da su nestali 2019.god.
  O cemu se radi, ne vidim neki aktivan klub na fejsbuku ili drugim drustvenim mrezama.

  • Srcolomac,

   Pozdrav Vladane. Živi su airsofteri ali zbog trenutne situacije sa pandemijom, nisu dozvoljena velika okupljanja, tako da nema velikih susreta i treninga. Do boljeg vremena možemo trenirati, razmenjivati iskustva i učiti više svakog dana. Budi slobodan da kontaktiraš timove oko informacija o učlanjenju, baci pogled na sekciju AIRSOFT TIMOVI na ovom sajtu, imaš opis i kontak timova iz Novog Sada i okoline.

 • Nikola DJokic,

  Da li je potrebna neka dozvola da se otvori airsoft klub gde se igra 5v5?

  • Srcolomac,

   Pozdrav Nikola! Potrebno je da se registruje sportsko udruženje kod knjigovodje i da svi igrači budu članovi tog društva

 • Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  Previous reading
  7 airsoftera koje morate zapratiti
  Next reading
  Airsoft – igra časti